Meubelonderhoud

*Gebruik het meubel waarvoor het bedoeld is.
*Vermijd het plaatsen van meubels in direct zonlicht.
*Meubels moeten regelmatig worden gestofzuigd en geventileerd – dit is routinematig meubelonderhoud.
*Let bij het gebruik van schoonmaakproducten altijd op de gebruiksaanwijzing zodat zeker is dat deze geschikt zijn voor het reinigen van meubels.
*Plaats het meubilair uit de buurt van radiatoren, ventilatieopeningen en airconditioners om plotselinge veranderingen in temperatuur en vochtigheid te voorkomen (hanteer een minimale afstand van 30 cm)
*We raden je aan om regelmatig van zitplaats/stoel te wisselen en niet steeds op dezelfde favoriete plek te gaan zitten. Op deze manier blijven de nieuwe meubels er lange tijd verrassend goed uitzien.
*Vermijd overmatige puntbelasting, gebruik het bijvoorbeeld niet om op te klimmen, staan of knielen op een deel van het zitgedeelte van het meubel.
*Sta of spring niet op zachte delen van het meubel om plotselinge schokken op de stof, veren, schuim, houten delen te voorkomen.
*Bij het verplaatsen van meubels naar een andere plaats, niet duwen, maar oppakken.
*Gebruik voor houten onderdelen van de afwerking geen water en andere vloeistoffen. Reinig ze alleen met producten die bedoeld zijn voor het reinigen van gelakte oppervlakken.
*Vermijd contact tussen meubels, gestoffeerd in een lichte kleur en donkere kleding die vatbaar is voor kleurafgifte (zoals denim, enz.)
*Plaats geen meubels gemaakt van natuurlijk hout op verwarmde vloeren.
*Ga niet op de armleuningen zitten, ze zijn bedoeld om je handen op te laten rusten! Door ondeskundig gebruik kunnen vervormingen ontstaan, de binnenvulling kan verschuiven en de stiknaden kunnen onder te grote trekkracht barsten.
*Laat huisdieren niet op het meubilair klimmen. Hun klauwen kunnen krassen achterlaten op het leer, stof en houten delen. Ook speeksel heeft, net als hun zweet, een negatief effect op het leer.
*Volg deze instructies zorgvuldig op. Elke klacht over een defect dat voortvloeit uit het niet naleven van deze regels wordt niet aanvaard!
*Gebruik geen agressieve producten die oplosmiddelen bevatten (- zuur, hoog chloorgehalte, enz.), evenals reinigingsproducten die sterke chemicaliën bevatten of oplosmiddelen die aardolieproducten bevatten (bijv. aceton, verdunner, alcohol, enz.) Gebruik lijm zeer voorzichtig in de buurt van meubels;

Belangrijke opmerkingen over het gebruik van meubels

*Kleurafgifte: Jeans en overige kleding, evenals andere artikelen van geverfd textiel, kunnen zichtbare vlekken achterlaten op lichtgekleurde meubelbekleding. Dit is geen defect aan de bekleding. Deze vlekken kunnen niet worden verwijderd van de meeste oppervlakken van meubelstoffen, en alleen vlekken die niet zijn ingetrokken, kunnen van leer worden verwijderd. Wees ook voorzichtig bij het dragen van kleding met decoratieve elementen zoals klinknagels en eventuele scherpe voorwerpen in uw broekzakken, dit kan de bekleding onherstelbaar beschadigen.

*Geur: Leer, wandtapijten, hout hebben hun eigen specifieke geur. Ook andere materialen kunnen enkele weken een bepaalde geur afgeven. De beste manier om deze geuren te verwijderen is door de ruimte intensief te ventileren en de meubels schoon te maken met een doek die is bevochtigd met een universele reiniger op waterbasis. Geur-neutralisatoren kunnen ook helpen.

*Vocht: Een te hoge luchtvochtigheid kan gestoffeerde meubels beschadigen. Meubels zijn gemaakt van houtproducten die gevoelig zijn voor vocht. Ook andere onderdelen van het meubel kunnen beschadigd raken. Deze factoren kunnen leiden tot schimmelgroei. Aanbevolen kamer-atmosfeer: 45-55% relatieve vochtigheid en 18-23°C temperatuur.

*Zonlicht: Geen enkele bekleding is beschermd tegen blootstelling aan zonlicht, halogeenlampen of daglicht. Dit betekent dat na verloop van tijd alle bekleding enigszins van kleur verandert, lichter wordt. Dit is een natuurlijke weefselreactie, geen defect. Vooral wanneer de zonnestralen direct zijn, is het raadzaam om de gordijnen of andere raambekleding te sluiten om de bekleding te beschermen tegen sterke vervaging.

*Tekenen van meubel slijtage: Veranderingen in het uiterlijk van het product, veroorzaakt door natuurlijke slijtage (bijvoorbeeld vaak op dezelfde plek zitten). Bij langdurig gebruik van meubels kan de toon en glans van het leer veranderen, de lederen bekleding kan uitrekken;  dit zijn de natuurlijke eigenschappen van leer. Alle lederen producten hebben de neiging om uit te rekken. Tijdens de gebruiksperiode van het meubel kunnen er lichte stofplooien ontstaan ​​in de zitdelen – dit is een gevolg van rekken en is geen stofdefect.

*Dieren: Noch leer, noch stof zijn bestand tegen de scherpe klauwen van uw kat, hond of ander huisdier.

*Detail-nuances stoffering: Gestoffeerde meubelen zijn gemaakt van zachte materialen en deze kunnen niet altijd 100% nauwkeurig worden gemeten. Kleine afwijkingen (bijv. rechtheid van de naad) zijn onvermijdelijk en typisch voor gestoffeerde meubelen.

*Statische belastingen: Ongewenste statische ontlading treedt op wanneer de relatieve vochtigheid onder een bepaald niveau zakt, meestal in combinatie met synthetische vloeroppervlakken, textiel of stoffering. Dit is een probleem dat zich in de eerste plaats voordoet in oververhitte kamers, tijdens het stookseizoen. Hier is een simpele oplossing voor: maak je meubels en vloeren schoon met een vochtige doek. Kamerplanten en speciale luchtbevochtigers helpen de luchtvochtigheid op peil te houden.

*Meubelvilt: De poten van de bank worden geleverd met kunststof glijders of extra meubelvilt voor onder de poten. Als uw bank op een niet stabiel gladde of beschadigde vloer staat, zorg er dan voor dat de viltkussens verlijmd zijn. Ongewenst piepen kan vanwege een ​​eenvoudige reden optreden:  er zijn geen beschermende viltjes op de meubelpoten gelijmd.

* Correcte plaatsing van meubels:  Zorg ervoor dat de bank op een vlakke vloer staat. Zelfs de kleinste oneffenheden van de vloer of een deel van de bank die op het tapijt is geplaatst, kunnen ongewenste gevolgen hebben, zoals kraken, piepen, vervorming van de structuur. Plaats uw meubels niet te dicht bij de muur, vooral radiatoren (centrale verwarming); voldoende afstand (30 cm) zorgt voor een goede luchtcirculatie en voorkomt dat de bekleding en houten delen van de constructie krimpen en uitdrogen.

* Stof glans: De glans en sprankeling in de zitgedeelten is het resultaat van de glans in de stofsoorten velours, chenille, flico. Bij langdurig gebruik worden deze glansgarens meer samengedrukt in de zittende delen, zodat het verschil tussen donker en licht te zien is bij blootstelling aan licht. Dit is geen stofdefect.

* Menselijk lichaamsgewicht: Gebruik geen plotselinge dynamische belasting op meubels. Voor mensen met een grotere lichaamsmassa raden wij aan eerst een kijkje te nemen bij experts en hen te raadplegen vóór de aanschaf van een zitmeubel.

*Kleurafwijking: Kleurverschillen tussen het monster op het moment van aankoop en het eindproduct kunnen variëren. Vanwege verftechnologieën is er geen absolute garantie dat de kleur van de monsterstof volledig overeenkomt met de kleur van het eindproduct. Dit geldt voor zowel stoffen als natuurlijk leer. Als je natuurlijk leer hebt gecombineerd met kunstleer, wat niet aan te raden is, houd er dan rekening mee dat de tinten in de loop van de tijd merkbaar zullen verschillen.

*Oneffenheden in natuurlijk leer: Een teken van natuurlijk leer zijn de tekenen van de natuurlijke levensstijl van het dier (bijv. krassen, littekens, insectenbeten, korreligheid, verschillen in textuur en zachtheid/hardheid).Bij langdurig gebruik van meubels kan de toon en glans van het leer veranderen, de losheid van de leren bekleding kan verschijnen, dit zijn ook natuurlijke eigenschappen van het leer.

*Houten details en poten:  Alle natuurlijke houten poten en details in de afwerking kunnen enigszins variëren in kleur of materiaalstructuur. Er kunnen kleine punttakken, houtgroeven, variaties in de kleur van elke plank en  houtstructuur te zien zijn. Dit valt dus niet onder defecten, het benadrukt de natuurlijke schoonheid van houten meubelen.

Meubelbekleding bank

*Een bank wordt gekozen naar smaak en levensstijl en past zich dus op gebruik en lichaamsgewicht aan. Het is volkomen normaal dat na verloop van tijd het structurele deel van het zitgedeelte, de bekleding (leer of stof) door constant gebruik van het meubilair zal verslijten. Tijdens de eerste maanden wordt de zitting zachter en kreukt de bekleding een beetje. De uitstraling van een meubel hangt niet alleen af ​​van de opbouw van het meubel, maar ook van de gekozen stoffering. We raden je aan om regelmatig van stoel te wisselen en niet steeds op één favoriete plek te gaan zitten. Deze tips helpen  om lange tijd te kunnen genieten van de gekozen meubels.

*Tijdens de eerste 3 maanden van gebruik wordt de polyurethaan schuimvulling een beetje zachter en stabiliseert zich uiteindelijk. Dit is een volkomen normaal proces. Wanneer je voor het eerst op een bank gaat zitten, wordt de zitting van de bank onderworpen aan druk die de kleine poriën verbreekt waaruit het polyurethaan bestaat. Dit proces is volkomen natuurlijk voor dit soort materiaal en juist daardoor is het meubel zacht.

*Om deze reden is het volkomen normaal dat de zachtheid van de zitting of rugleuning van een deel van de bank verschilt van die van de zitting of rugleuning ernaast, afhankelijk van het gebruik. Dit verschil verdwijnt na de eerste 3 maanden van correct gebruik van de bank.

Stoffering: onderhoud en reiniging        

*Voor alle soorten stoffering geldt: plaats de meubels niet in direct zonlicht of sterke verlichting.

*Vlekken, veroorzaakt door contact met sterk geverfd materiaal (bijv. denim) en vlekken veroorzaakt door oneigenlijk gebruik kunnen geen reden zijn voor een claim. Net als elk ander alledaags item heeft de stoffering regelmatig onderhoud nodig. Met correct onderhoud en reiniging kun je rekenen op een langdurig gebruik van gestoffeerde meubelen. Een goede luchtventilatie in de ruimte helpt de ophoping van elektrostatische lading te voorkomen. Meubelstoffering die beschadigd is door onjuist onderhoud valt niet onder de garantie.

*Het schoonmaken van de meubelen gaat veel makkelijker als je ze vóór het in gebruik nemen, behandelt (of laat behandelen) met speciale meubel-impregnering producten. Beschermende middelen vormen een film op het oppervlak van de stof, ondoordringbaar voor vuil, vocht en vet, terwijl de kleur van de stof niet verandert.

*Voordat je begint met het schoonmaken van het meubel:

-Controleer de kleurechtheid op een onzichtbaar deel van het meubel.

-Gebruik alleen in water oplosbare reinigingsmiddelen (Ph-neutrale, alcoholvrije, milde en geurvrije zeep).

-Gebruik nooit een reinigingsmiddel op basis van benzine, aceton of oplosmiddel! Lees altijd aandachtig de productinstructies.

– Een sterk vervuild oppervlak is altijd te reinigen met in water oplosbare en schuimende tapijtreinigers.

– Bescherm de stof tegen mechanische schade, sterke stoten.

– Ga nooit op het meubel zitten als het nat is: dit kan de coating uitrekken. Laat het meubel altijd volledig drogen (minimaal twee dagen).

*Regelmatige schoonmaak (ongeveer om de twee weken)

– Stofzuigen met lage capaciteit: gebruik een (meubel)zuigmond met zachte haren. Reinig met schuim met een beetje warm (30oC) water en milde zeep op de meest vervuilde plekken met zachte cirkelvormige bewegingen. Test de reinigingsmethode eerst op een onzichtbaar deel van het meubel. Bij wassen met zeepsop altijd naspoelen met schoon gedestilleerd water. Gebruik een doek of een zachte borstel om het meubel af te stoffen nadat het is opgedroogd.

*Volledige schoonmaak (ongeveer twee keer per jaar)

-Maak twee keer per jaar schoon met een vochtige doek (niet nat) met gedestilleerd water op kamertemperatuur waarin een beetje milde zeep is opgelost. Creëer omstandigheden voor snel drogen. Gebruik nooit een strijkijzer of föhn op een pluisvrije stof. Zorg voor een combinatie van regelmatige lichte schoonmaak en de volledige reiniging uitvoert.

*Verwijderen van vlekken

– Vuil en vlekken moeten onmiddellijk worden verwijderd: nooit laten drogen, voordat je aan verwijderen van de vlek begint.

-Verwijder alle hardnekkige resten en vlekresten met een schone, lichte doek.

-Reinigen met een warme (30oC) oplossing van zeep en gedestilleerd water. Reinig de vlek vanaf de randen naar binnen, dit voorkomt dat de vlek zich verspreidt. Spoel af met schoon gedestilleerd water.

-Niet wrijven, wrijven zal de vlek alleen maar verder verspreiden en pluisjes laten ontstaan.

– Na het verwijderen van de vlek,- droog het resterende vocht af met een schone doek.

-Laat het meubel volledig drogen.

-Als de stof pluisjes heeft, gebruik dan een zachte stoffen borstel om deze te herstellen. Doe dit nadat het meubel volledig droog is.

– Reinig vlekken zoals ei, bloed, urine met koud water (indien mogelijk ijswater). Je kunt later wat zeep aan het water toevoegen. Gebruik nooit heet water, omdat hierdoor de eiwitten gaan stollen.

– Moeilijk te reinigen vlekken zoals vet, boter, etensresten, vernis, viltstift, lijm, hars, verf, olie, schoensmeer etc. kunnen worden verwijderd met in de handel verkrijgbare vlekkenverwijderaars. Probeer altijd eerst de reinigingsmethode op een onzichtbaar deel van het meubel!

-Vlekken zoals plasticine, kauwgom, was kunnen worden verwijderd door er ijs op aan te brengen en vast te houden. Eenmaal ingevroren zouden de restjes er makkelijker af moeten komen. Er bestaat een risico op beschadiging van het oppervlak, dus: niet hard krabben!

– Impregnatie van leer en/of stoffen dient na reiniging vernieuwd te worden.

Natuurlijk leer: onderhoud en reiniging

*Alle leerresten hebben één ding gemeen: alle leer, hoe het ook wordt verwerkt, is een natuurlijk product en behoudt al zijn natuurlijke eigenschappen. Kleine verwondingen, zelfs insectenbeten, laten hun sporen na en zijn zichtbaar op de geselecteerde huid. De huid heeft vanaf het begin de juiste verzorging nodig. Preventieve reiniging en onderhoud beschermt tegen vlekken en verlengt de levensduur.

*Zorg ervoor dat leren meubelen worden beschermd tegen sterk licht (halogeenlampen) of direct zonlicht. Leren meubels mogen niet in de buurt van radiatoren, kachels of andere warmtebronnen worden geplaatst. Het leer kan hierop reageren door krimpen, en daardoor beginnen met barsten.

*Natuurlijke tekenen van de leerstructuur, zoals ruwheid, littekens, insectenbeten, bewijzen dat het leer een product van natuurlijke oorsprong is. En dit benadrukt alleen maar de authenticiteit en unieke schoonheid van echt leer.

*Geen twee stukken huid zijn hetzelfde. Elke snede is anders en heeft zijn eigen individuele oppervlaktestructuur en schaduw. Koehuid groeit met verschillende snelheden, afhankelijk van het lichaamsdeel, wat leidt tot structurele verschillen, zelfs in dezelfde snede. Karakteristieke kenmerken geven de authenticiteit van het leer aan. Wanneer meubelen zijn bekleed met leer, zijn er over het algemeen, in tegenstelling tot stof, afwijkingen in stiksels en kromtrekken mogelijk.

Luchtvochtigheid         

Leer houdt niet van te droge lucht. Wanneer de omgeving te droog is, krimpt de huid en scheurt. Pas de vochtigheidsbalans in de kamer aan om dit te voorkomen. De luchtvochtigheid in de kamer moet minimaal 55% zijn, niet minder. Constante ventilatie kan hierbij helpen (de luchtvochtigheid buitenshuis in Nederland kan tijdens regen 90-95% bereiken).  Wat ook helpt is het gebruik van hout in het interieur. Hout is een natuurlijk materiaal dat bijdraagt aan een juiste luchtvochtigheid: bij te veel vocht neemt het vocht op uit de omgeving, bij te weinig geeft het vocht af aan de omgeving.

Huisdieren

Denk goed na over het gedrag van uw huisdieren in de woonruimte; de sporen van hun klauwen en tanden kunnen onherstelbare schade aan uw meubels veroorzaken. Voor degenen die huisdieren hebben, raden we aan om gestoffeerde meubels te kiezen die bekleed zijn met bij voorkeur extra sterk en dikke stoffering.

Dagelijks en periodiek onderhoud

Regelmatige reiniging en verzorging:

Regelmatige verzorging en reiniging is essentieel voor lederen meubels. Voor het reinigen van meubels is stof het beste te verwijderen met een zachte doek of een stofzuiger met mondstuk (met zachte haren).

Volledige reiniging van het hele meubel:

*Twee keer per jaar (bij voorkeur voor het begin en einde van het stookseizoen) een kleine hoeveelheid milde zeep oplossen in gedestilleerd water op kamertemperatuur en de grote oppervlakken van het meubel reinigen. Er zijn ook speciale reinigingsproducten voor lederen meubelen. Reinig massieve meubelstukken altijd van naad tot naad voor een volledige reiniging, bijv.; zitting, armleuningen. Veeg nogmaals af met een schone doek en droog goed af met een vochtige doek. Het leer moet opnieuw worden geïmpregneerd door te wrijven met een speciaal product voor lederverzorging. Het beschermt en helpt de elasticiteit te behouden. Om vlekken te voorkomen, mag je een verzorgingproduct nooit rechtstreeks op het leer gieten. Reinig het leer altijd voordat er verzorgingsproducten op gebruikt worden. (zie: regelmatige reiniging).

*Net als onze eigen huid heeft meubelleer regelmatig onderhoud en reiniging nodig. Een onopvallende kleine  beschadiging kan leiden  tot vroegtijdige veroudering van het leer op meubels. Bescherm  gestoffeerde meubels met de speciaal daarvoor beschikbare verzorgingsmiddelen en gebruik geen schoenverzorgingsproducten, producten die oplosmiddelen, chemicaliën of impregneerproducten met alcohol, enz. bevatten.

*Wij raden “LEATHER MASTER” aan, dit is een productlijn ontwikkeld door het onderzoekscentrum van de Italiaanse firma UNITERS voor de verzorging van meubelleer. “PROTECTION CREAM”, preventieve crème voor alle soorten natuurlijk leer, behalve suède en nubuck. Niet geschikt voor kunstleer! Dit unieke product conserveert (beschermt tegen uitdrogen en schilferen) en impregneert tegelijkertijd het poreuze oppervlak van het leer, waardoor het een uitstekende bescherming biedt tegen water, olie en alcohol. Vormt een transparante, dampgeleidende laag die voorkomt dat vuil de lederen afwerking en beschadigt en geleidelijk afbreekt.

“SOFT CLEANER” is een zacht reinigingsmiddel op waterbasis. Het bevat geen oplosmiddelen die de ontwikkeling van de huid kunnen schaden, het kan voor alle ledertypes worden gebruikt. SUPER CLEANER verwijdert bijzonder moeilijk te reinigen vlekken, zoals typografische inkten, sporen van denim en ingetrokken vlekken. Alleen geschikt voor gebruik op een gepigmenteerde huid. Niet gebruiken op zacht leer, nubuck, suède.

Verwijderen van vlekken:

*Test alle reinigings- en verzorgingsproducten op een onopvallende plaats voordat je begint met het reinigen van vlekken!

*Hoe sneller de vlekken worden verwijderd, des te minder schade aan het leer.

*Reinig vlekken altijd van de buitenranden naar het midden.

*Gebruik nooit reinigingsmiddelen op basis van oplosmiddelen zoals terpentine of wasbenzine.

*Gebruik droge wattenbolletjes om het leder te reinigen. Bevochtig ze met gedestilleerd water op kamertemperatuur en verwijder voorzichtig, in een cirkelvormige beweging, de vlek van de randen naar het midden.

*Droog met een zachte doek.

*Als water niet voldoende is om de vlek te verwijderen, reinig dan met een speciale neutrale zeep voor leer of een speciaal product voor het reinigen van leer. Maak een klein stukje watten vochtig met gedestilleerd water en zeep en maak de vlek schoon met zachte cirkelvormige bewegingen. Droog af met een schone doek.

*Gebruik voor moeilijker te reinigen vlekken een speciaal reinigingspotlood volgens de gebruiksaanwijzing.

Kunstleer: onderhoud en reiniging

*Zoals voor alle soorten stoffering geldt: plaats de meubels niet in direct zonlicht of sterke verlichting.

*Vlekken, veroorzaakt door contact met sterk geverfd materiaal (bijv. denim) en vlekken veroorzaakt door oneigenlijk gebruik kunnen geen reden zijn voor een claim. Net als elk ander alledaags item heeft meubelbekleding regelmatig onderhoud nodig. Correct onderhoud en reiniging zorgen voor een langdurig gebruik van gestoffeerde meubelen. Een goede luchtventilatie in de ruimte helpt de ophoping van elektrostatische lading te voorkomen. Bekleding die beschadigd is door oneigenlijk gebruik en reiniging valt niet onder de garantie.

Regelmatige schoonmaak(om de twee weken):

*Constant onderhoud en reiniging is noodzakelijk voor kunstlederen meubelen. Stof verwijderen gaat het beste met een zachte doek of een stofzuiger met een mondstuk dat is ontworpen voor het onderhoud van meubels.

Volledige reiniging (ongeveer twee keer per jaar):

*Maak twee keer per jaar schoon met een vochtige doek (niet nat) met gedistilleerd water op kamertemperatuur waarin een beetje milde zeep is opgelost. Gebruik nooit een strijkijzer of föhn. Zorg ervoor dat ook tussentijds regelmatig het meubel wordt schoongemaakt, ook voordat de volledige reiniging wordt uitgevoerd.

Verwijderen van vlekken

*Vuil en vlekken dienen direct te worden verwijderd: nooit laten drogen.

*Verwijder alle hardnekkige resten en vlekresten met een schone, zachte witte doek.

*Reinigen met een warme (30oC) oplossing van zeep en gedestilleerd water. Reinig de vlek vanaf de rand naar het midden: zo voorkom je dat de vlek zich uitbreidt. Spoel af met schoon gedestilleerd water.

*Na het verwijderen van de vlek: droog het resterende vocht af met een schone doek.

*Laat het meubel volledig drogen.

*Moeilijk te reinigen vlekken zoals pen, lak, lippenstift, viltstift, lijm, hars, verf, olie, schoensmeer etc. kunnen worden verwijderd met een 25% (max. 40%) ethylalcohol oplossing. Veelvuldig gebruik van dergelijke producten kan het oppervlak van de bekleding onomkeerbaar beschadigen. Gebruik deze reinigingsmethode dus zo min mogelijk. Probeer de reinigingsmethode altijd eerst  op een onopvallend deel van het meubel!

*Gebruik alleen in water oplosbare reinigingsmiddelen (Ph-neutrale, alcoholvrije, milde en geurvrije zeep).

*Gebruik nooit een reinigingsmiddel op basis van benzine, aceton of oplosmiddel. Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van het product!

Hout en natuurlijk fineer: gebruik en onderhoud

Wanneer gedurende lange tijd direct licht op bepaalde delen van een houten meubel valt, kunnen hun chromatische eigenschappen verzwakken in vergelijking met andere delen die minder door licht zijn beïnvloed. Bij het wijzigen en/of toevoegen van enkele meubelelementen in verschillende periodes, kan de kleur van de details afwijken. Dit kleurverschil wordt na een tijdje minder uitgesproken en heeft niets te maken met de kwaliteit.

Wanneer tafels verplaatst worden, moet altijd eerst goed gekeken worden waar/hoe deze vastgepakt moeten worden om beschadiging van de structuur en frames te voorkomen.

Een houten meubel aanpakken op een plek met sterke puntdruk, kan de meubelstructuur beschadigen.

De aanbevolen temperatuur voor opslag- of gebruiksruimte ligt tussen +15ºC en +25°C. In de ruimtes is het noodzakelijk om een ​​relatieve luchtvochtigheid van 65-70% te handhaven. Dit helpt voorkomen dat massief houten meubels splijten, vervagen of krimpen.

Onderhoud en reiniging van hout en fineer:

Verwijder vuil direct zodra het zichtbaar is. Het is beter om te reinigen met een zacht en absorberend materiaal in plaats van het gebruik van een borstel. Langdurig gebruikt (vervuild) water kan witte vlekken op het meubel achterlaten.  Alcohol, parfums, aftershaves en medicijnen kunnen de finish ernstig beschadigen.

Snijd niet direct op het tafelblad maar gebruik een snijplank.

Plaats geen verwarmde koekenpan, hete pan, strijkijzer of andere voorwerpen met een hoge temperatuur op het tafelblad zonder een warmte-isolerende bescherming op het tafelblad.

Plaats geen plastic of rubberen voorwerpen (lampvoeten, notebooks, rubberen matten, enz.) rechtstreeks op het tafelblad, aangezien sommige kunststoffen ingrediënten bevatten die de afwerking kunnen beschadigen. Gebruik stoffen tafelkleden, servetten en spreien of dekens. Verander regelmatig de locatie van accessoires op de tafel, zodat deze niet altijd op dezelfde plaats liggen.

Gebruik niet meerdere soorten reinigingsmiddelen tegelijk of na elkaar.

Het belangrijkste onderhoud voor houten meubelen is afstoffen met een schone, zachte doek.

Gebruik bij het plaatsen van drankjes, kamerplanten etc. op houten meubelen altijd de juiste bakjes of borden, omdat de vloeistof vlekken kan maken op het oppervlak van het meubel en de houten afwerking na langere tijd kan gaan afbladderen. Het oppervlak van houten meubels wordt nadelig beïnvloed door direct zonlicht, het hout verkleurt en kan splijten. Om deze redenen moeten houten meubels uit de buurt van ramen, airconditioners en verwarmingen worden geplaatst, die ook de vochtbalans van het hout schaden. Synthetische, rubberen en plastic artikelen bevatten schadelijke chemicaliën die, zoals vet, het oppervlak van meubels beschadigen, dus het is niet aan te raden om dergelijke artikelen lange tijd op houten meubels te laten liggen. Tafelkleden of kurkhouten onderzetters beschermen het tafelblad, maar vergeet niet om deze af ​​en toe te verwijderen en te controleren of er geen onopgemerkte gemorste en geabsorbeerde vloeistofvlekken of deeltjes zijn die het oppervlak van het meubel kunnen beschadigen.