Stoffen

Speel met stof en geef je huis een warme, gezellige en unieke uitstraling!


Dankzij de nieuwe technologie zijn de nieuwste stoffen gemakkelijk schoon te maken. Dit biedt de mogelijkheid om een bekleding te kiezen die op het oog eenvoudig vuil zal raken, maar in werkelijkheid praktisch en stijlvol is.


Maak een keuze uit onze uitgebreide stoffencollectie


VELVET/VELOURS


GEWEVEN


DESSINS



KUNSTLEER


Wat is belangrijk bij het uitzoeken van stoffen bekleding?

Waar moet je op letten bij de aankoop van een stoffen zitmeubel?

Martindale

Je wil graag een bank van stof en bij het uitzoeken van de bekleding heb je keuze uit vele verschillende soorten stoffen. Op een stofstaal staat een zogenaamd Martindale getal vermeld dat verwijst naar een gelijknamige test. Bij de Martindale test wordt nagegaan hoe snel een stof slijt. Het is een internationaal erkende test waarbij gemeten wordt hoe snel bij vlakke weefsels de draden slijten of poolweefsels kaal worden onder een apparaat dat een zekere druk op de stof uitoefent. Zodra door het ronddraaiende testapparaat op de weefselstof maximaal drie draden zijn gebroken of zichtbare pooluitval optreedt, wordt het aantal toeren dat dit heeft veroorzaakt vastgelegd. De waarden lopen uiteen van 6.000 voor decoratieve stoffen tot minimaal 20.000 voor projectstoffen. Op het KIM (kwaliteit informatie meubelstoffen) label achter op de stalenboeken vindt u vaak dit getal. Je kunt ervan uitgaan dat je bij normaal woongebruik met een getal tussen de 10.000 tot 15.000 een goede stofkeuze maakt en bij intensief woon-werkgebruik stof met een score van 15.000 tot 20.000 geadviseerd wordt. Bij een stof met 50.000 toeren zijn zelden of eigenlijk nooit klachten op basis van stofslijtage.

Lichtechtheid

Dit wordt gemeten met een zogenaamde lichtkast, waarbij daglicht wordt nagebootst door een lamp. Men dekt de helft van de teststaal af en kan op deze manier zien hoe de stof reageert op verkleuring. De uitslag wordt door nummers aangegeven. 1=slecht, de stof is behoorlijk verkleurd en 8=lichtecht, waarbij dus nauwelijks kleurverschil is opgetreden.
Direct zonlicht is echter nooit goed voor alle meubelen. Zon weren is dan ook erg belangrijk voor kleurbehoud van stoffen bekleding. De ene stof kan weliswaar beter tegen de invloed van UV licht dan de andere. Er zijn echter ook voorbeelden van katoenen stoffen waarbij de weekmakers aan de binnenkant van de stof binnen 2 jaar onder de invloed van zonlicht helemaal waren aangetast. De stof is dan net zo zwak als krantenpapier geworden en scheurt aan alle kanten. Bij gebruik van een goede zonwering kan dit allemaal voorkomen worden.

Pillen van stof

Pillen of pluisvorming komt voor bij structuurstoffen en platweefsels. Het is het samenklitten van kleine vezeldeeltjes met stofdeeltjes van kleding of huisstof waardoor kleine bolletjes gevormd worden. Er zijn ook stoffen waarbij de vezels haaks op de weefrichting gaan staan; je krijgt dan geen bolletjes maar een pluizig effect op de oppervlakte. Met een stoftondeuse kun je op eenvoudige wijze de bolletjes of pluizen verwijderen. De kwaliteit van de stof wordt er niet door beïnvloed, zelfs na verschillende malen scheren niet. Door de stof goed te stofzuigen, met niet teveel kracht en met het juiste hulpstuk, voorkom je dat zich huisstof op de bank vastzet zoals haren van huisdieren of vezels van sokken, plaids of kussens. Eventueel wegnemen van deze vezels met een klamme katoenen doek of harenborstel kan ook maar gebruik nooit een kleefroller. Hiermee bereik je het negatieve effect dat de vezels van de stof rechtop gaan staan met pilling als gevolg. Een huisdier uit de bank weren voorkomt pluisvorming.
Stoffen met een Martindale score van boven de 50.000 laten bijna nooit pilling zien.

Luchtvochtigheid

Zorg voor een juiste luchtvochtigheid in de kamer; te droge lucht (onder de 40%) kan de vezels aantasten en kan zorgen voor statische elektriciteit.